Više o sportskom penjanju

Petak, 28.8.2020.

Kratka istorija

Sportsko penjanje se razvilo iz alpinizma i opisuje ga slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene “slobodnom tehnikom” bez obzira na visinu uspona. Iz alpinizma se pre svega razvija slobodno penjanje koje podrazumeva penjanje na “suve” stene u okviru alpinističkih uspona, te savladavanje sve težih detalja “suve” stene. Popularizacijom slobodnog penjanja 1980-ih godina, povećava se težnja za slobodno ispenjavanje dotad nezamislivih težina, a uvođenjem ekspanzivnih klinova omogućava se sigurnije penjanje ploča, previsa i stropova. To otvara nove i šire mogućnosti penjanja smerova na suvoj steni, za razliku od klasičnih smerova koji su dotada uglavnom pratili pukotine, zbog lakšeg postavljanja klinova i ostale opreme za osiguravanje od pada. Vrlo brzo se počinju organizovati i prva takmičenja, čijim dolaskom slobodno penjanje postaje zaseban sport i počinje se nazivati sportsko penjanje.

Discipline

Sportsko penjanje se sastoji iz tri discipline: Bolder, Težinsko i Brzinsko. 2021 je prva godina penjanja kao olimpijskog sporta i penjači će se takmičiti u kombinovanoj disciplini koja obuhvata sve 3 navedene. Ali ajde da krenemo iz početka…

Bolder

Bolder je disciplina u kojoj penjač penje više smerova, do visine 4m, tako da nije potrebna dodatna oprema zarad bezbednosti. Postoji vremensko ograničenje i najbolji je penjač koji popne najveći broj smerova. Svaki smer se sastoji od starta, zone i topa. Start je početak smera, obeležen je sa četiri trakice, jedna za svaki ekstremitet, što ukazije penjaču kakvu početnu poziciju treba da zauzme i onda je njegov pokušaj validan. Ako penjač ne dođe do vrha iz prvog pokušaja, može da pokuša ponovo. Top označava vrh smera, a zona je tu radi bolje podele penjača. Rankiraju se po broju topova, a zatim po broju zona. Ako posle toga idalje postoji jednak rezultat, dalje se uzimaju u obzir pokušaji do topa i na kraju pokušaji do zone.

Težinsko

Penje se smer visine čak do 15m, tako da je potrebna dodatna bezbednosna oprema, pojasevi, uže, kompleti i spravica za osiguravanje. Postoji početak smera i top koji treba dostići, ali u ovoj disciplini svaki hvat se broji i tako penjači dostižu određeni rezultat. Penjači pre početka imaju dozvoljeno vreme za posmatranje smera i imaju samo jedan pokušaj.

Brzinsko

Kao što ime implicira, cilj ove discipline je da dođe do vrha smera u što kraćem vremenskom periodu. Smer za brzinsko je standardizovan, visok 15m na zidu koji je pod nagibom od 5°

Svetski rekord za žene je 6.99s, a za muškarce 5.48s

Bezbednost

Penjanje je ekstreman sport. Kada to čujete verovatno je prva asocijacija - taj sport je opasan. Postoje ozbiljne firme koje se bave isključivo proizvodnjom opreme za penjanje i ta oprema prolazi svakakva testiranja i probe, tako da možete da budete 100% sigurni da oprema kojom rukujete neće da vas izda. Kao i u svakom sportu, postoje povrede, nećemo da se lažemo, ali one nastaju zbog ljudskog faktora, a ne zbog bilo kakve greške u obezbeđivanju bezbednog okruženja za penjače.

Kategorije

Na takmičenjima penjači su grupisani po katergorijama. Pre svega su podeljeni po polu (muški i ženski) a onda i po starosti na sledeći način:

  • D6 - 7 godina i mlađi
  • D8 - 9 i 8 god.
  • D10 - 11 i 10 god.
  • Kadeti - 13 i 12 god.
  • Juniori B - 15 i 14 god.
  • Juniori A - 17 i 16 god.
  • Juniori - 19 i 18 god.
  • Seniori pune 20 god. i stariji

Za 2020:

  • D6 2013. i mlađi
  • D8 2011.-2012.
  • D10 2009.-2010.
  • Kadeti 2007.-2008.
  • Juniori B 2005.-2006.
  • Juniori A 2003.-2004.
  • Juniori 2001.-2002.
  • Seniori 2000. i stariji

Takmičenja

A sad takmičenja koja smo toliko spominjali. Postoji zvanično Državno Prvenstvo koje odraganizuje Sportsko Penjački Savez Srbije i uglavnom ima 6-8 kola u toku godine/sezone. Naravno postoje i revijalna takmičenja koja organizuju klubovi svojeručno. Na početku godine Savez objavljuje predlog kalendara takmičanja i klubovi koji su voljni da organizuju takmičenje u datom terminu se prijave i organizuju kolo. Takmičenje se održava preko vikenda, jedan dan je za mlađe kategorije, a drugi za starije kategorije. Jedno kolo uglavnom obuhvata jednu ili dve discipline (bolder ili težinsko i brzinsko)